آب انبار بلورکه امروز به موزه تبدیل شده است

 آب‌انبار بلور محله فم تفرش، اثری به جا مانده از دوره قاجار استآب‌انبار بلور در کوچه بلور محله فم تفرش واقع شده است. این بنا در نزدیکی تکیه زاغرم قرار دارد. این بنا برای تامین آب اهالی محل به ویژه در تابستان بوده است.

به‌سبب نبود سندی دال بر تاریخ بنای این آب انبار نمی‌توان تاریخ دقیقی برای آن در نظر گرفت؛ ولی با توجه به سبک و سیاق ساخت و بنای اطراف آن، به احتمال بسیار، بنای مورد نظر مربوط به دوره قاجار می‌باشد و تا دهه 1340 خورشیدی از آن استفاده می‌شده است و پس از انجام لوله‌کشی آب آشامیدنی در شهر مذکور به تدریج رونق افتاده است. بنا به قول اهالی سازنده بنا و بانی آن حلاج میرزا حسین ملقب به بلور بوده است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، سردر و راه پله پاشیر آب انبار در ضلع شمال شرقی بنا تعبیه شده است و در حد وسط هر یک از اضلاع غرب و شرق یک بادگیر بنا گردیده شده است و به جهت جلوگیری از ورود حیوانات و افراد متفرقه به محوطه آب انبار در سه سمت بام بنای فوق دیواری خشتی و گلی بنا شده است. 12 ستون، 18 جرز، 20 گنبد و همچنین 2 غلام گردش مخصوص هوا، اسکلت و فضای اصلی مخزن آب انبار را تشکیل مب دهد.

تمام جرزها و ستونهای آب انبار با تیرهای چوبی به یکدیگر کلاف کاشی شده‌اند یک راه پله جهت تشخیص میزان آب و نیز در مواقع ضروری جهت لایروبی و انتقال نقاله و رسوبات به بیرون استفاده می‌کرده‌اند و عمده مصالح بکار رفته در این شامل خاک، خشت، گچ، آهک، چوب، آجر و سنگ می‌باشد.

تزئینات این آب انبار شامل تزئینات آجری و نیز رسم بندی بر سردر ورودی پاشیر و همچنین در بخش فوقانی دو بادگیر بنا شده است.

سه صفت عمده معماری این بنا به ترتیب عبارتند از: 1- ساخت یک دستگاه گردش با پنج دهانه با فاصله‌های معین نسبت به هم در هر سمت شرق و غرب مخزن که رابطه بین ساقه بادگیر و فضای مخزن به منظور هدایت و تقسیم برودت هوا و تهویه بوده است.

بنای عام‌المنفعه آب انبار در تاریخ 23/5/1378 به شماره 2336 در فهرست‌ آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. 
2- استحکام گنبدهای بیست گانه سنگی و کلاف کشی ستونها و جرزها به وسیله تیرهای چوبی 3- ساخت قسمهای راه پله پاشیر “پاشویه” و پله‌های بیست و یک گانه همراه با دیوار طرفین و نیز سقف که همه از سنگ ساخته شده است.
ع
آب انبار بلور تفرش در تاریخ 23/5/1378 به شماره 2336 در فهرست‌ آثار ملی ایران به ثبت رسید.
این بنا در دوره قاجاریه به همت میرزاحسین وزیر ملقب به بلور از افراد خیر تفرش در محله زاغرم شهرستان‌ تفرش‌ احداث شد.

به همت سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان مرکزی آب انبار بلور تفرش تبدیل به موزه صنایع‌دستی شد.

مسئول موزه‌های سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان مرکزی ضمن بیان این مطلب  گفت: این موزه در آب انبار بلور تفرش، بنای تاریخی متعلق به دوره قاجار ایجاد شده است.

موزه صنایع‌دستی تفرش از دو بخش ایجاد شده است، گفت: بخشی از این موزه به بازارچه صنایع‌دستی اختصاص دارد و بخشی دیگر متعلق به موزه مردم‌شناسی است.

در بازارچه صنایع‌دستی، آثار صنایع‌دستی بومی منطقه و در بخش مردم‌شناسی پیکره‌های مردم‌شناسی با پوشش محلی به نمایش گذاشته می‌شود.

برای گردآوری اشیاء این موزه فراخوان خواهیم داد تا هر کس که شیء تاریخی دارد در صورت تمایل آن را به موزه تحویل دهد.

 این بنا که تا 4 دهه پیش از آن بعنوان یک بنای عمومی وهمگانی‌استفاده می‌شد امروزه به یکی ازجاذبه های تاریخی شهرستان تفرش تبدیل و به ثبت رسیده است . این بنا در دوره قاجاریه به همت میرزاحسین وزیر ملقب به بلور از افراد خیر تفرش در محله زاغرم شهرستان ‌تفرش ‌احداث شده و 600 متر مربع زیربنا دارد و از آجر, سنگ , آهک و گچ در ساخته شده  است

 




نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:


موضوعات مرتبط: مکانهای گردشگری تفرش ، آثار تاریخی تفرش ، ،
برچسب ها : ,,,


تاريخ : سه شنبه 26 فروردين 1393 | 1:16 | نویسنده : علی رضا جعفری |
.: Weblog Themes By VatanSkin :.